Atlas Arslan

Ankara’da vegan yaşamın adresi: Veganka

 Ankara’da vegan yaşamın adresi: Veganka Şalgam suyunda haşlanan buldu, yeşil mercimek ve fasülye tanelerinden oluşan bir buluşma kahvaltısının yanında romantikli nar suyu…

Bu öğün hem bir vitamin deposu hem de lezzetli vegan yemeklerinden bir tanesi. Bu lezzeti ve daha fazlasını bilmediğimiz birçok bulma ve sebze yemeklerini tadabileceğimiz bir mekandayız.

Veganka, Ankara'da vejetaryen ve veganların alternatif mekanlarından bir tanesi. Veganka'nın kurucularından Yılmaz Angay bizi karşılıyor bu sıcak ve lezzet kokulu mekanda. Menülerinde rastlanan karşılaşmalardan oluşan farklı yemekler ve sebze sularından seçim yapıyorum. Yılmaz, bu lezzetlerin ve alternatif beslenmenin sırlarını anlatıyor.

“Vegan beslenme biçimini en temel yönlerden anlatacak olursak, kendi yaşam sürecimizi devam ettirebilmek için başka yaşamları yok etmemek üzerine yönlendirilir. Hayvanları sömürmek, yok olmamak üzerine bir felsefedir vegan yaşamak. Bu sadece hayvanları yememek demek değildir, hayvanlara işkence edenlerin karşısında durabilmeyi de içeride alan çok geniş bir bakış açısı ve politik bir tavırdır
veganizm. Karnımı doyurmak için başka seçeneğim varken neden hayvan yiyeyim ya da hayvanların sömürüldüğü ortamlardan elde edilen ürünleri tüketeyim?”

Vegan yaşamı, alternatifi olan birçok şey sadece bize dayatıldığı için tüketime karşı çıkış noktalarıdır. Vegan beslenme biçiminin ayrıntılarını değerlendirme Yılmaz'a:

“Vegan beslenme biçiminin ayrıntılarında çok fazla şey var ama kabaca beklentisi içinde süt, süt ürünü, tereyağ, yumurta gibi hayvansal olmayan malzeme seçimine dayanır vegan beslenmek. Anadolu ve dünya mutfağında çok zengin bir yere sahip olan sebze ve gözleme önemli beslenme ürünleri bizim için.”

“Bir vegan ne yer bulman yerine vegan olmayanlar ne yer kapsayan ben daha doğru buluyorum” diyor Yılmaz:
“Vegan olmayanlar genellikle et olan yemekler yerler ama içinde et ve et ürünü olmayan dünyaya kadar yemek var. O yüzden biraz alışkanlıklardan sıyrılıp, aslında kendi içlerinden beri bir vegan beslenmeden geldiklerini görüyoruz.

Veganka'da pişirilen her yemeğin evin içinde çok iyi olması gerektiğini söyleyen Yılmaz, özellikle çalışan ve ağırlıklı olarak yemek yiyemeyen vegan dostların en büyük öğünü Veganka'dan karşıladıkları durumların göz önünde bulunduklarını söylüyor.

“Mutfakta arkadaşlar hangi ürünü hangi ürünle bir araya getirince faydalı oluyorsa buna uygun menüler hazırlıyorlar. Burada her şeyi de birleştirelim olsun mantığıyla yemeklerimizi birleştirelim. Günlük bulguru haşladığımız şalgam hem biraz görsellik katmak, hem de şalgam oldukça faydalı bir bitki olduğundan gözlemlemesinde elde edeceği. İçeceklerde de, ıspanak suyu vermek tek başına bir işe yaramıyor, yanına portakal ve limon suyu da gelince bu ıspanağın enzimini taşıyor. Nar suyuna da zencefili karıştırdığınızda tam bir C Vitamini deposu olarak sunabiliyoruz. Çiğ ıspanaktan salata yapıyoruz, ama ona portakal dilimi koymazsak çokta besin değerini zenginleştiremeyiz.”

2014'te Veganka'yı ilk açtıklarında en sonunda birkaç mekanda veganlar için hassasiyetin gösterdiğinı ifade eden Yılmaz, mekanlardaki vegan menüler için önerileri şöyle söylüyor: “

Bazı mekanlarda menüye vegan yemekleri koymaya açılış, bu konuda bir etki yaratmak esasında. Ve destek de bulunduğumuz bu değişime, diğer mekanları görebilmek için gelene kadar hazır olduğunu söyledik. Kahvecilerde vegan tatlılar artık çok talep görüyor. Bunlar veganlığın bakış açısından çok çok değerli. Ancak bazı vegan bakış açıları bunu çok doğru bulmuyor. Et pişen bir mutfakta vegan yemek yıkama dürüstlük haklarınlar da oluyor. Tartışılır bu tabii… Hal oluncaya kadar sadece vegan yemek yapan mekanların da önemi artıyor.”

Vegan yemekler için, götürüldüğü de sanıldığı kadar pahalı ve zor bulunan yiyeceklerin bulunmadığını söyleyen Yılmaz, soyanın birçok markette olduğunu ve soyadan elde edilen süt ve yoğurdun da evde üretilebileceğini söylüyor: “Biz kendi içlerimizi yapmak için girdik mutfağa, şimdi Ankara'daki tüm veganlara açtık

kapımızı . Veganlığın en güzel yanlarından biri de insanların kendi evlerinde, mutfaklarında bir şeyler üretmesini sağlama aslında.”

Sohbetimiz bittikten sonra Veganka'nın mutfağına geçiyoruz. Ayaküstü birkaç tarif alırken soya yoğurdu mayasını da Veganka'da bulacağımı öğreniyorum. Lezzetli ve hafif evlilik yemeğimi ve nar suyumu bitirip taze tatlar ve taptaze bileşenleriyle ayrılıyorum Vaganka'dan.
Tüm Hakları Saklıdır: 2018
Web Tasarım